DANIA I SPECJAŁY W PORTUGALII CZ. II

Dania mięsne nie wyróżniają się niczym szczególnym. Przeważnie doprawione są ostrym sosem chilli (piri-pirly, niekiedy sos podawany jest osobno. Dużą popularnością cieszą się smażone lub pieczone befsztyki wołowe i wieprzowe. Kurczaki podaje się właściwie w każdym lokalu, a najsmaczniejszy jest z grilla (no churrasco): niektóre restauracje specjalizują się w tego rodzaju daniach. Do innych, bardziej egzotycznych przysmaków zaliczana jest wędzona szynka (presunto]i. pochodząca z północy kraju (zwłaszcza z Chaves) oraz bardzo popularna i niezwykle smaczna porco a alentejana (wieprzowina gotowana z mięczakami): ta potrawa, pochodząca prawdopodobnie z Alentejo, należy do najlepszych przysmaków na świecie. Warto też skusić się na dwie potrawy regionalne: w Porto zjeść można tripas (flaczki), czyli posiekane żołądki z fasolką i przyprawami: natomiast w niedziele w wielu restauracjach serwuje się Cozido á Portuguesa, czyli buiion z mięsem, w którym można znaleźć nawet ucho świni. Nie polecamy dania o nazwie Papas de Sarrabulho. które jest bardzo krwiste (jest to danie z gotowanej krwi bydlęcej) i dużo w nim Chleba.

Do większości dań podaje się gotowane lub smażone ziemniaki i/lub ryż: jak widać kuchnia portugalska jest bardzo kaloryczna. Do potraw rzadko dodaje się warzywa, choć w daniach z ryb pojawiają się niekiedy plasterki pomidora, a w bulionie z mięsem znaleźć można gotowaną marchew i kapustę,

Z dań lekkostrawnych w każdej restauracji zamówić można salada mista (zestaw sałatek), który składa się głównie z pomidorów, cebuli i oliwek: można też poprosić, aby sałatka była bez oleju (sem óleo), ale wtedy traci ona swój niepowtarzalny smak. Wegetarianie mogą mieć duże trudności ze znalezieniem odpowiedniej restauracji, z wyjątkiem Lizbony i Algarve, gdzie większy wybór dań obejmuje potrawy pochodzące również spoza Portugalii. Do przyrządzania potraw używa się zwykle swojskich jaj: niestety, w mniejszych miejscowościach podaje się głównie omlety, smażone jajka, frytki i sałatę, przez co codzienne posiłki stają się mało urozmaicone.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>