DANIA I SPECJAŁY W PORTUGALII

Jeśli pragniesz skosztować jakiegoś miejscowego przysmaku, możesz skusić się na prato do dia (specjalność dnia). Niektóre z bardziej popularnych dań wymieniono w słowniczku kulinarnym.

Opłaca się kupować zupy, które są nie tylko tanie, ale również bardzo pożywne, tak że z powodzeniem mogą zastąpić dania główne. Do popularnych i sycących zup zalicza się gęsty buiion warzywny caldo verde (z kapustą, ziemniakami, a niekiedy także z kawałkami szynki). We wszystkich lokalach można kupić smaczną sopa á alentejana – zupę czosnkową z Chlebem i gotowanym jajkiem. Oprócz tego zawsze warto zamówić zupę z ryb lub mięczaków.

Na wybrzeżu podaje się głównie dania z ryb i owoców morza: kraby, krewetki, łangusty, mięczaki i ogromne skorupiaki, natomiast spośród ryb wspaniałe cefale, tuńczyki i mieczniki. Naipopularniejsze danie tego typu przyrządza się z bacalhau (suszonego i solonego dorsza). Jest to danie narodowe, które rzekomo można przyrządzić na 365 sposobów. Z Por- tugalią kojarzy się zapach sardynek (sardinhas) pieczonych na grillu. Na wybrzeżu każdy powinien spróbować dwóch dań: calaplana (gotowane pod dużym ciśnieniem owoce morza i kawałki szynki: nazwa pochodzi od miedzianego naczynia, w którym danie to jest zawsze przyrządzane) oraz arroz de marisco (obfite danie z owoców morza z dodatkiem ryżu). Obie potrawy podawane są zawsze w porcjach dia co najmniej dwóch osób.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>