Dolne Miasto i restauracje – Lizbona cz. II

Celeiro, Rúa Ia de Dezembro 65. Usytuowany przy Rossio sklep ze zdrową żywnością i z restauracją w piwnicy, przypominającą szkolną stołówkę. Obowiązuje też stołówkowa zasada – im wcześniej tym lepiej. Czynne pn.-pt. 9.0048.00,

Milano, Rua das Portas de Santo Antào 38. Ceny nieco niższe niż w większości lokali przy tej ulicy. Dania nie są zbyt obfite, ale za to smaczne i podawane na zewnątrz.

Nacaïa, Rua das Portas de Santo Antâo 63. Typowy bar z przekąskami i stolikami na zewnątrz. Można napić się piwa, zjeść kanapki, paszteciki i przekąski (sarnosas): reklama w oknie zachęca leż do „sałatki z uszu świni”, tę przyjemność lepiej jednak sobie darować.

Rei dos Frangos/Bom Jardim, Trav. de Bom Jardim 7-11. Usytuowana przy ałei łączącej Restauradores z Rúa das Portas de Santo Antiio, restauracja jest najlepszym miejscem na zjedzenie kurczaka z rożna. Za całego kurczaka z frytkami płaci się około 1000 esc.: często panuje tu tłok, warto jednak poczekać na wolne stoliki.

Molmar. Rúa das Portas de Santo Antiio 108 (»3423371). Urządzona z wielką pompą restauracja, gdzie w otoczeniu pięknych mozaik i przy szumie fontanny zjeść można doskonałe potrawy z owoców morza. Szybka i dobra obsługa, ceny około 5000 esc. za danie dla jednej osoby. Yin-Yang, Rua dos Correciros 14/1. Lokal specjalizujący się w kuchni wegetariańskiej i podający potrawy z tofii, soki owocowe i naleśniki. Dania główne 600-1300 esc.: czynny 12.00-14.00 i 18.00-2Ô.0Ü.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>