KAWIARNIE, BARY I PLACE TARGOWE

W kawiarniach zamówić można wiele różnych daó. Do typowych portugalskich przekąsek zalicza się prego no pao (kanapki ze stekiem), zwykle podawane ze smażonymi jajkami (prego no prało) lub z plasterkami szynki (prego no fiambre), a także risóis (mocno przypieczone paszteciki z mięsem) i pastéis be bacalbau (filety rybne na zimno). Na północy kraju podaje się też /anches (kawałki słodkiego Chleba faszerowane szynką) oraz pastóte de carne lub pastis be chaves (ptysie z nadzieniem kiełba- i strefą ochronną wody pitnej i znajduje się w odległości powyżej 1 km od parków, plaż I Innych tego typu miejsc. W praktyce oznacza to. że namiotów nie wolno rozbijać na plażach turystycznych, ale kierując się zdrowym rozsądkiem, można go postawić na kilka dni właściwie na wszystkich terenach wiejskich. sianym). W przypadku, gdy kawiarnia oferuje przekąski, przed wejściem do niej widnieje znak Comibas (posiłki) lub umieszczona jest tablica z wykazem daó.

Kanapki najczęściej podaje się z serem (bueijo), szynką (fiambre), wędzoną szynką (presunto) i wędzonymi kiełbaskami (chou- rięo). Kanapki z serem i szynką nazywane są sanbes mistas. Jeśli ma się ochotę na przekąski lub dania wystawione są na ladzie, wystarczy poprosić o jedną porcję, mówiąc uma dose: można też powiedzieć uma coisa be- stas (poproszę jedno z tych daó). W czasie targu, który często odbywa się w zadaszonych budynkach, czynnych jest dużo stoisk z przekąskami. Na wielu straganach podaje się pełne posiłki lub miejscowe przysmaki. Na północy kraju najsmaczniejszą przekąską jest pajda firoa (chleba wypiekanego z mąki kukurydzianej i żytniej) podawanego z serem i grubą warstwą konfitury z pigwy (marmelaba).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>