KEMPINGI W PORTUGALII

W tecie większość miejsc jest już zarezerwowana, aie po i przed szczytem sezonu turystycznego nie powinno być problemów z wynajęciem pokoi w położonych nieco na uboczu kurortach Tśvira I Sagres czy z wykupieniem pobytu (z własnym wyżywieniem) w jednym z apartamentów. W okresie zimowym ceny są bardzo przystępne. Rezerwacji willi w Portugalii można dokonać w Polsce, np. poprzez Orbis, który ma dostęp do bogatej oferty międzynarodowego potentata TUI.

W catej Portugalii znajduje się ponad 100 legalnych pól kempingowych: większość z nich jest ciekawie zlokalizowana, zajmuje niewielki obszar, poza tym nie wyróżnia się niczym szczególnym. Płaci się osobno za osobę i namiot, za prysznic i parking trzeba uiścić dodatkową opłatę, rzadko jednak zdarza się, aby po podsumowaniu wszystkich kosztów cena za dobę przekroczyła 500-600 esc. od osoby. Niektóre kempingi są jeszcze tańsze, a te należące do sieci Orbitur pobierają nieco większe opłaty: szczegółowych informacji na ten temat udzielają pracownicy biura OrMur (Rua Diogo do Couto 1-8,1100 Lizbona: -»01/8154871). Najlepsze kempingi zostały omówione w tekście przewodnika, natomiast pełną ich listą dysponuje każde portugalskie biuro turystyczne: w portugalskich księgarniach można też dostać broszurkę Roteiro Campista z wyszczególnionymi cenami kempingów oraz opisem ich lokalizacji i udogodnień. Warunkiem otrzymania zgody na pobyt na kempingu jest posiadanie międzynarodowego karnetu kempingowego.

W Polsce można go otrzymać w biurze Polskiej Federacji Campingu I Caravaningu I oddziałach PZMotu (szczegóły w rozdziale „Legitymacje i inne dokumenty”). Potrawy kuchni portugalskiej są wyśmienite, niedrogie i podawane w dużych porcjach. W zasadzie w każdej kawiarni, bez względu na jej rodzaj, zamówić można zwykle danie za ok. 1500 esc. (9 S), natomiast posiłek w większości restauracji kosztuje w granicach 1600-3000 esc. (11-19 $). Tylko najbardziej ekskluzywne restauracje w Lizbonie i w rejonie Algarve mogą wpędzić turystę w kłopoty finansowe. Należy zwrócić uwagę, by posiłek nie zawierał nie zamówionych przystawek, gdyż zawsze trzeba za nie płacić osobno.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>