RESTAURACJE W PORTUGALII

Nawet najbardziej oszczędni turyści nie muszą przez cały okres pobytu w Portugalii stołować się jedynie w barach, w całym kraju znajduje się wiele niedrogich restauracji, które oferują bardzo szeroki wybór daó. Posiłki są tam na tyle obfite, że wystarczy zamówić połowę normalnej porcji (meta dose) lub jedną porcję na dwie osoby (uma bose), przy czym połowę dania czy mniejsze porcje zamówić można dla każdego, a nie, jak to gdzie indziej bywa, tylko dla dziecka.

Watro poprosić też o ementa tunstica, zestaw, który zawiera jedną z dwóch przekąsek, jedno z dwóch głównych daó oraz piwo iub wino. Taki zestaw nie kosztuje wiele, zwłaszcza w pensjonatach oferujących posiłki oraz w kawiarniach pracowniczych. W bardziej ekskluzywnych restauracjach nie przestrzega się jednak tej zasa- dy: ementa turística podawany jest w skąpych porcjach, a gdy porcja jest duża, wówczas zestaw ten zaliczany jest do kategorii dań à la carte (a lista) i w efekcie jest dwa razy droższy.

Jeżeli w hiszpańskich restauracjach ktoś zakosztował w nie wliczanych do rachunku tapas, to w Portugalii tym bardziej powinien się skusić na przystawki, które podawane są do stołu przed zajęciem miejsca ł dokonaniem wyboru dania. Przeważnie są to niewielkie dania, składające się z oliwek, sera, pasty z sardynek i kiełbasy, ale niekiedy podaje się jedynie bułeczki, masło i skromne dodatki: w przeciwieństwie do hiszpańskich, portugalskie przystawki wliczane są do rachunku. Każda z pozycji jest wyszczególniona w menu, więc łatwo policzyć, iie trzeba dopłacić do głównego, zamówionego dania.

Poza typowymi restauracjami – restaurantes – smaczne posiłki przyrządza się też w innego typu lokalach. Tasca to niewielka tawerna, a casa de pasto to z kolei tania, miejscowa jadłodajnia, gdzie posiłki wydawane są tylko w porze obiadowej (zwykle można wybrać jeden z trzech serwowanych zestawów). Cene- jarla to typowa piwiarnia, w której panuje bardziej swobodna atmosfera niż w restauracji: ludzie wstępują tu o każdej porze, aby napić się piwa i coś przekąsić. W Lizbonie piwiarnie mieszczą się w urokliwych, starych lokalach, specjalizujących się w daniach przyrządzanych z owoców morza. Z dań tego typu słynie też lokal o nazwie marisqueria, w którym jest jednak drogo, choć i tak taniej niż w restauracjach podających głównie dania z ryb.

Główne dania podaje się w Portugalii nieco wcześniej niż w Hiszpanii: obiad zamówić można w godzinach 12.00-15.00, a kolację od 19.30: generalnie nie ma co liczyć na zjedzenie jakiegoś posiłku po godzinie 22,00. chyba że przebywa się w mieście lub miejscowości wypoczynkowej. W zwykłych kawiarniach i restauracjach nie pobiera się dodatkowych optât za obsługę, natomiast płaci się za chleb i przystawki. Klienci zostawiają w tych lokalach tradycyjny napiwek: w droższych restauracjach opłata za obsługę wliczona jest do rachunku lub powinno się zostawić 10-procentowy napiwek.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>