WINA MOCNE – PORTO I MADERA

Znane portugalskie wino porto (vintio do Porto) produkowane jest z winogron rosnących w dolinie Douro: przechowuje się je w ogromnych magazynach w Vila Nova de Gaia, nabrzeż- nej dzielnicy Porto. Organizowane są tam wycieczki z darmową degustacją. Natomiast w barach Lizbony i Porto, należących do Instituto do Vinño do Porto, skosztować można któregoś z 300 gatunków porto. Jeśli nie przepadasz zbytnio za porto, spróbuj chociaż białego, wytrawnego aperilifu z porto, który jest wciąż mało znany poza granicami Portugalii.

Madera (vinho da Madeira) znana była poza granicami Porlugalii już w czasach Szekspira (ulubiony trunek Falstaffa). Wino to wzięło swą nazwę od portugalskie! wyspy na Atlantyku, z której pochodzi. Madera cieszy się dużą popularnością: wyróżnia się trzy gtówne gatunki tego wina: Sercial (wytrawny aperitif), Verdeiho (słodki aperitif) i Rual lub Maimasey (słodkie, mocne wino deserowe). Im starszy rocznik, tym lepsze wino: najstarsze są oczywiście najlepsze, ale trzeba za nie odpowiednio dużo zapłacić.

Portugalska brandy jest mniej popularna od hiszpańskiej, sprzedawanej na terenie całego kraju, ale ma ona swoich zagorzałych wielbicieli: rozróżnia się dwa gatunki krajowej brandy – Mecieira i Constantino, które są niezwykle tanie. Dżin w Portugalii jest słabszy niż w innych krajach, kusi jednak swą śmiesznie niską ceną.

Znawców z pewnością bardziej zainteresują krajowe wódki, znane jako aguárdente. Zalicza się do nich Bagaęo (najmocniejsze), Figo (produkowane z fig), Ginginha (produkowane z wiśni), oraz wspaniały Licor Beiręśo (rodzaj koniaku ziołowego). Natomiast aguárdente velha (stare) i veibissima (bardzo stare) to łagodniejsze odmiany samogonu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>