WINA W PORTUGALII

Nowoczesne metody produkowania wina zyskują popularność w tradycyjnych, słynących z winnic, regionach Portugalii. Dzięki temu coraz więcej win portugalskich zyskuje uznanie na świecle. m.ln. Bairrada. pochodzące z regionu położonego między Colmbrą a Aveiro. Niektóre z najlepszych krajowych win czerwonych produkuje się w przypominającym trójkąt regionie Dào, który rozciąga się między Colmbrą, Viseu i Guardą, w okolicach rzeki Dào. Wina te przypominają w smaku burgunda: wytwarzają je głównie lokalni producenci, a kupić je można na terenie całego kraju. Inne mniejsze regiony, w których produkuje się smaczne wina, to Colares (niedaleko Sintry), Bucelas w Estremadurze (orzeźwiające, wytrawne wina białe), Valpaças (w Trás-os- Montes), Reguengos (w Alentejo) oraz Lagoa (w Algarve).

W Wlinho wytwarza się lekkie, nieco musujące wn/jos verdes – „zielone wina” (chodzi tu o wiek, nie □ barwę). Pije się je wkrótce po wyprodukowaniu, gdyż czas nie wpływa na zmianę czy poprawę ich smaku: doskonale nadają się do posiłków, zwłaszcza tych przyrządzanych z małży. Vinbos verdes są czerwone lub rosé, ale najlepsze z nich to wina białe (najpopularniejsze Casal Garcia można zamówić w wielu restauracjach). Portugalskie wina różane znane są za granicą dzięki spektakularnemu sukcesowi wina Mateus Rosé. Niektórzy uważają, że wino to jest za słodkie i zbyt musujące, ale z pewnością warto skosztować innych win tego gatunku, np. Tavel.

Podobnie do sposobu, w jaki wytwarza się szampany, produkuje się w Portugalii wina musujące, zwane espumantes na turáis. Rozróżnia się cztery rodzaje tych win: bruto (bardzo wytrawne), seco (pótwytrawne). meio seco (dosyć słodkie) i doce (bardzo słodkie). Najlepsze z nich pochodzą z regionu Bairra- da, leżącego na północny zachód od Coim- bry, ale najpopularniejszy gatunek wina musującego to Raposeira.

Nawet w zwykłych restauracjach oferta win jest szeroka, a wiele z nich można zamówić także w mniejszych butelkach. Vintto da casa (wino domowe) jest przeważnie niedrogie, ale nieco droższe wina również posiadają doskonały smak. W kartach win obowiązuje podział nie tylko na białe (branco) i czerwone [Mo), lecz także na verdes (młode, słabo musujące) oraz maduros (dojrzałe): ta ostatnia kategoria obejmuje mocne wina czerwone i białe niegazowane.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>